sâmbătă, 20 februarie 2010

Clopoţelul Magic şi Vraja Crăciunului
Doamne cu cât elan am pornit la drum şi ce ţinte mari ne-am propus să atingem!


Am început- toţi câţi eram - hotărâţi să facem ceva nou, nefăcut, spre folosul tuturor, să schimbăm mentalităţile oamenilor,să fim uniţi indiferent de etnie, vârstă şi pregătire, să-i ajutăm pe cei mai slabi..........aveam principii şi multe idei de pus în practică!


Clopoţelul Magic a fost prima Serbare de Crăciun, făcută-n sat, în 2005. Se făcuseră serbări, în urmă cu 30 de ani şi doar cei mai în vârstă îşi aduceau aminte de ele..........

Am pus câteva afişe pentru a anunţa selecţiile ce urmau- în sat sunt peste 600 de copii; fiecare spunea că ştie să cânte, să danseze; toţi doreau să fie aleşi - ce vălmăşeală, urmată de muncă de convingere: că nu avem locuri pentru toţi; urmată de lacrimi......Greu a fost, dar nici înainte, dacă priveam, nu ne aştepta nimic uşor - toate erau lucruri nefăcute de nimeni dintre noi, până atunci.

După selecţii au urmat repetiţiile desfăşurate pe holul grădiniţei. Aici nu era foc - eram în octombrie, podelele erau cu denivelări, lumină nu era, dar nu conta ..........lucrurile începeau să se lege.

S-au constituit formaţiile: Corul mare - Ferdinand şi Corul mic - Glasul Danului, trupa de dans a celor mici - Miţi - Moţco, trupa de dans ţigănesc - Inimi de foc - toate erau coordonate de Corina şi Bebe Fejer; trupa de dans modern Extravagantele - coordonată de Ioana Hinta; trupa de dans popular Zizinaşul - condusă de Rareş Şoană.

A venit ziua mult aşteptată - sala a-nceput să se umple, oamenii erau tare curioşi să vadă ce urmează...s-au stins luminile şi artiştii au început să intre-n scenă....am avut un recital de orgă, un recital de muzică populară - d-na Jeni Şipoş, recital de acordeon - Daniel Brumar....am avut şi invitaţi: Boriţaşii şi trupa de dans maghiar - Chicherici........şi Miţi - Moţco au dansat şi Inimile de foc şi Căluşarii de Zizin........aplauzele au curs, alături de câteva lacrimi de bucurie - pe obrajii părinţilor şi ai bunicilor........

Cum spectacolul a fost fără taxă de intrare, din donaţiile primite - care n-au fost cine ştie ce, am hotărât să-ncepem formalităţile oficiale pentru înfiinţarea unui ONG.......şi aşa am pornit la drum o mână de oameni.......Numele asociaţiei a fost Ambasadorii Zizinului, iar naşul a fost Alex.

Peste un an, am reuşit să mai organizăm un spectacol: Vraja Crăciunului, aveam deja experienţă, dar mulţi renunţasără, din diverse motive, la voluntariat: Corina şi Bebe, Gabi şi Mihai, Iza şi Lenche, Andreea, Ioana şi cu fratele ei.

Efortul organizării a fost copleşitor, noroc că s-au implicat trup şi suflet cei mai mici: Ana, Ramona, Simona, Ana Kolţea, Alexa, Larisa, Silvia, Emeşe, Gilda, Cristina, Anca, Aurelia, Amada, Giusi, Ion, Săndel, Ionuţ, Alexndra şi câţi mai rămăseseră din cei mari:
Ralu, Roxi, Lenke, Alina, Rareş, Alex.
Trupa Miţi - Moţco şi
celebri Boriţaşi din Zizin....alături de Trupa de dans popular Zizinaşul

La această ediţie am avut şi invitaţidin Brasov: pe Doru Modrişan, care ne-a colindat împreună cu un grup de şagunişti şi Ofelia Rauh, care ne-a cântat cum nu se poate de frumos câteva cântece de
suflet.
Trupa de teatru Harap-Alb a avut un rol imporatant. A asigurat deschiderea spectacolului cu Prinţesa Toamna şi Crăiasa Iarna, două pantomime : "Eu sunt cel mai bun!" şi "Ajută şi vei fi ajutat!", şi partea finală cu "Legenda bradului".
Fiecare participant a primit un pachet cu dulciuri , hăinuţe şi jucării prin bunăvoinţa clasicilor noştri sponsori - patronii magazinelor alimentare din sat şi a lui Daniel Hristea - preşedintele Fundaţiei FAST.

Toată lumea a fost mulţumiţă, iar cu bănuţii adunaţi am plecat în prima excursie - Castelul Bran, Cetatea Râşnov şi Poiana Braşov.
Din păcate nu am mai putut repeta acest ultim efort, deoarece rămăsesem prea puţini........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu